ScarWork(littekentherapie)

ScarWork(littekentherapie)
Datum: 15-18 juni 2022
Tijdstip: 09:00 uur - 17.30 uur
Lesduur: 4 dagen
Locatie: Bedrijvencentrum Dokkum
Docent(en): Sharon Wheeler/Jannie Cnossen
Tarief: € 745,-(vroegboekkorting € 695,- tot 06-05-2022))
Maximaal: 18 personen
Accreditatie: KTNO K11334/NVST/BATC/VBAG/CAT

Dit jaar extra!!!!!!!!!!!!
Reasemble women.
Het weer herstellen van vrouwen na keizersnee, maar vooral ook na elke geboorte. Laat je verwonderen wat allemaal mogelijk is.

Waarom ScarWork?
ScarWork-behandeling wordt gebruikt om de gezondheid en het gevoel van littekens door operaties of ongevallen te verbeteren. De meeste mensen proberen ScarWork omdat littekenweefsel de oorzaak is van ongemak. Dit kan pijn, verminderde mobiliteit of een benauwd gevoel zijn. Het litteken kan gevoelloos zijn, jeuken of gevoelig en geïrriteerd aanvoelen. Stimulatie van de weefsels bevordert waarschijnlijk de bloed- en lymfevoorziening, essentieel voor celregeneratie. Na behandeling merken cliënten vaak dat hun littekens zachter aanvoelen, de mobiliteit is verbeterd en ze minder pijn voelen. Verbetering na behandeling lijkt blijvend en zelfs enkele sessies kunnen nuttig zijn.

Hoe voelt het voor de klant?
De cliënt moet een ScarWork-behandeling comfortabel vinden om te ontvangen. Communicatie om aan te geven of er enig ongemak is, stelt de therapeut in staat om te reageren, de druk, techniek aan te passen of weg te gaan van het gevoelige gebied terwijl de dingen kalmeren. Over het algemeen is een reeks behandelingen het meest effectief en elke behandeling moet geleidelijke verbeteringen opleveren.

Wat is het bewijs
Er is onderzoek gaande naar de veranderingen die fysiologisch optreden na ScarWork-behandeling, echografiebeelden hebben verbetering van het fasciale weefsel na behandeling aangetoond en verder onderzoek is nodig om het bewijs te consolideren en de meest effectieve behandelingsduur en -afstand te bepalen. Zoals veel fysiotherapieën is de onderzoeksfinanciering beperkt. Littekenmassage wordt vaak aanbevolen aan patiënten met brandwonden en operatielittekens als standaard nazorgprotocol. ScarWork is van een heel ander kaliber. De resultaten zijn effectiever en blijvend. 
En daar is in 2021 bewijs voor. Beverley de Valois heeft onderzoek gedaan naar de effecten van ScarWork behandelingen na operatie en/of radiotherapie voor borst, colorectaal, gynaecologisch, hoofd en nek kanker of melanomen. Hieronder is het gehele onderzoek te vinden.

wetenschappelijk onderzoek naar ScarWork 2021 in science direct

En er is een publicatie over de impact en behandeling van littekens, uitgegeven door Jan Trewartha en Sharon Wheeler Dit boek " Scars, Adhesions and the Biotensegral Body: Science Assessment and Treatmen t" is nu beschikbaar. Het bevat bijdragen van specialisten op het gebied van fasciale anatomie, biotensegriteit, beweging, chirurgie en andere manuele therapieën. Op dit moment zijn we bezig met de vertaling van dit boek, zodat het in de loop van 2022 ook in het Nederlands verkrijgbaar is.


Waarom trainen in litteken therapie?
Elk jaar ondergaan duizenden mensen een operatie of hebben ernstige ongelukken waardoor ze met littekenweefsel achterblijven. Voor sommige mensen kan hun litteken hen een strak of ongemakkelijk gevoel geven. Anderen merken misschien geen fysiek ongemak op, maar kunnen toch profiteren van fysiotherapie als onderdeel van hun revalidatie, structurele of zachte weefselbehandeling.

Laat de strakheid los
Littekenbehandeling kan helpen om strak littekenweefsel los te maken en los te laten om ongemak te verminderen. Behandeling kan gunstig zijn voor zowel nieuw als oud littekenweefsel

Help beperkte mobiliteit
Door de strakheid te verminderen en de mobiliteit tussen de huidlagen, fascia en spieren te stimuleren, kan het bewegingsbereik van de cliënt vaak verbeteren
Verminder gevoeligheid en pijn
Opgesloten zenuwen en geïrriteerd littekenweefsel kunnen een factor zijn voor langdurig ongemak. Therapeutische aanraking kan pijn verminderen en de gevoeligheid helpen normaliseren

Begrijp de impact van littekenweefsel
Leren over littekens helpt therapeuten inzicht te krijgen in de bredere impact op de mobiliteit en beweging van het lichaam

Heling stimuleren
Littekenmassage wordt vaak aanbevolen door chirurgen als een manier om optimale littekengenezing na de operatie te bevorderen en complicaties op de lange termijn te minimaliseren

Ondersteuning van emotioneel welzijn
Therapeutische aanraking kan een krachtige manier zijn om emotioneel herstel te bevorderen en uw cliënt te helpen veranderingen in zijn lichaam te accepteren na een operatie of ongeval

Integreren van littekens in het fasciale netwerk
Dit is Sharons oorspronkelijke ontdekking en evolueert voortdurend. Snel en zacht werken aan littekens transformeert de ruwe structuur van de littekens in een soepel en veerkrachtig driedimensionaal fasciaal netwerk, zoals het bedoelt is. Er zijn meer dan twintig afzonderlijke technieken gebruikt om verschillende soorten littekens in het fasciale netwerk te integreren. De meeste worden tijdens de les gedemonstreerd. Dit zijn de omschreven, maar elk litteken is uniek, dus het kan zijn dat je technieken gaat gebruiken die specifiek zijn voor dat litteken. Je gebruikt een lichte aanraking wanneer je werkt aan een litteken. De behandeling is zelden pijnlijk, zelfs voor zeer verse littekens, en het aantal veranderingen tijdens één interventie is aanzienlijk.

Natuurlijke en chirurgische littekens van alle leeftijden reageren onmiddellijk, gevolgd door een korte periode van snelle genezing en continue verbetering. De structuur van het litteken verandert snel en gemakkelijk. Het werk begint met oppervlaktelagen en gaat diep in de littekens. Werken aan littekens resulteert vaak in de integratie van het hele lichaam als het trauma verdwijnt. De meeste zenuwstoornissen, zoals gevoelloosheid, verdwijnen meestal tijdens de sessie.

Communiceren met een litteken
Werken met littekens is als communiceren met een andere taal in de fascia-wereld. Aandacht voor detail, perceptie van kleine veranderingen en gevoel voor humor zijn nuttig bij het bestuderen van littekens.
Deelnemers leren de technieken goed genoeg om ze mee naar huis te nemen en de volgende dag in hun eigen praktijk te gebruiken. Het werken aan littekens kan in de reeks structurele integratie passen of als een individuele, onafhankelijke behandeling dienen.
 

Praktische info:.
Dit is een 4 daagse cursus met heel veel praktijk. Je gaat met jouw eigen littekens aan de slag, maar er komen ook cliënten met littekens die je onder begeleiding gaat behandelen.
Sharon heeft haar unieke manier van lesgeven, waarbij veel verhalen uit de praktijk verteld worden. Ze laat je op een duidelijke manier zien hoe de technieken uitgevoerd kunnen worden.

Wat leer je tijdens de cursus?

 • Wat de relatie is tussen littekenweefsel en veerkrachtig fascia weefsel, door zelf te voelen en te zien.
 • Waarom ScarWork littekentherapie een goede basis kan zijn voor diverse therapieën.
 • Wat het belang is van het toepassen van maatwerk, want elk mens heeft zijn eigen unieke littekens en compensaties in het lichaam.
 • Contra-indicaties(Wanneer je niet gaat behandelen)
 • Speciale Backstripes voor de rug. (speciale techniek die jou rug kan stabiliseren na elke behandeling)
 • Basistechnieken ScarWork waar jouw creativiteit voor persoonlijke nuances gestimuleerd wordt.
 • Basis technieken voor het werken in een ‘diepere laag’ van het lichaam, met als doel dichter bij de kern van pijnklachten te komen.

Wat kun je zelf na de cursus? 
 • Je kunt de geoefende technieken meteen toepassen bij de eigen behandelmethodes in je praktijk.
 • Je leert meer en dieper voelen en zintuigelijk werken; een techniek die van pas komt bij andere behandelmethodes die Yn Balans AKADEMY aanbiedt. Ook kan je de technieken toepassen.
 • Preciezer ‘lezen’ van een lichaam met pijnklachten die gerelateerd zijn aan littekens en daardoor effectiever kunnen behandelen.
 • Toegang tot besloten Facebook site, waar je je ervaringen en vragen kunt delen om zoveel mogelijk van elkaar te kunnen leren.
 • Je krijgt een videolink van 9 technieken uitgevoerd door Sharon Wheeler
Vooropleiding/toelatingseisen
 • Iedereen kan zich op zijn eigen niveau de ScarWork littekenbehandeling eigen maken. Hoe meer kennis, des te groter worden de toepassingsmogelijkheden van de ScarWork littekenbehandeling. 
 • Medische basiskennis en anatomische basiskennis(Latijn) strekt tot aanbeveling.

Deze opleiding is geschikt voor iedereen die bereidt is, op een holistische manier, zowel aan zijn eigen
persoonlijke ontwikkeling en gezondheid als ook die van een ander wil werken.