Wat is Structurele Integratie


Wat is Structurele Integratie?
Dr. Ida Rolf gaf ons een recept. Een houvast om een reis door het lichaam te maken.  Dit om de totale balans en jou lichaamsstructuur te verbeteren.

Elk lichaam is uniek en beleeft tijdens zijn leven ook unieke ervaringen. Dit betekend dat elk lichaam dus ook zijn unieke weefselspanning heeft. En daarbij ook zijn unieke houdings- en bewegingspatronen.
Elk lichaam heeft dan ook een unieke benadering nodig.
Dr. Ida Rolf heeft het voor elkaar gekregen om elk lichaam uniek te kunnen benaderen, maar toch op een gestructureerde manier. Dit om het voor elkaar te krijgen dat het lichaam weer zo optimaal kan gaan functioneren en de onderdelen die in beweging kunnen, ook in beweging kunnen komen.
We streven dan ook naar een ontspannen houding, makkelijker bewegen, vrijer ademen. En volgens Sharon Wheeler(opgeleid door Dr. Ida Rolf) om het lichaam te bevrijden van de gevolgen van alle “accidents and injuries”.

Gravity
Een goede vertaling voor het woord Gravity hebben we niet in het Nederlands. Het is niet alleen de zwaartekracht, maar veel meer. Maar Gravity is de basis voor Dr. Ida Rolf.
De zwaartekracht is overal om ons heen en houdt ons hier op aarde. Een lichaam wat uit balans geraakt is, om wat voor reden dan ook, is constant in conflict met de zwaarte kracht. (vb hoofd voor de romp. De zwaartekracht trekt meer aan de voorzijde van het lichaam, dan aan de achterzijde van het lichaam)
Een onbalans, hoe klein ook, kan op andere gebieden leiden tot bewegingsbeperking of pijn.
Voordat je dit bewust bent heb je vaak al compensatiebewegingen uitgevoerd, die niet in jou bewustzijn waren. De pijnlijke en grote beperkingen kun je niet missen. Wat je vaak wel mist is de structurele onbalans die daaronder ligt.  En juist dat zijn de gebieden die wij weer proberen in balans te krijgen en ook in jouw bewustzijn, zodat je precies weet waar bij jouw de compensatiepatronen liggen. Dit doen we met het recept van Dr. Ida Rolf en de nieuwe inzichten van Sharon Wheeler.
“Waar je denkt dat het zit, zit het niet”, Dr . Ida Rolf.

Het originele recept heeft 10 sessies.
Waarom gebruiken wij de 12 series. (het origineel is 10) De school van Anatomy Trains heeft een extra ‘spiral line’ en de ‘armlijnen’ toegevoegd.
De reis begint aan de buitenzijde van het lichaam en na 4 sessies rondom het lichaam ga je de diepere lagen/gebieden van het lichaam benaderen, weer 4 sessies. De laatste 4 sessies zijn om de nieuwe houding te integreren in het gehele systeem.
Het bijzondere is, dat het lichaam na deze 12 sessies nog door gaat met ontwikkelen in de nieuwe houding. Dus de verbeteringen gaan door zonder dat daar manuele behandeling voor nodig zijn.

Sharon Wheeler heeft eraan toegevoegd “ontrafelen tot en met het bot”. Deze behandelingen gaan dus ook dieper dan enig andere techniek. En toch met een lichtere aanraking. Door de bijzondere kijk en denkwijze m.b.t. anatomie(3D kijken) wordt er anders behandeld. En zijn de resultaten ook anders.

Zoga integratie en aanvulling
Het mooie van Zoga is, dat je dit proces na de behandelingen kunt bevorderen en de nieuwe houding kunt behouden. Dit wordt vooral bij de Zoga Movement practice geleerd.
En bij de Zoga-Movement therapy leer je tijdens de 12 sessie al de bewegingen te gebruiken in jou behandelingen.

Yn Balâns Akademy heeft 3 bijzondere leraren die jou kunnen laten ervaren wat Structurele Integratie is. Een levens veranderende ervaring, die je niet zult vergeten.


Sharon Wheeler
Wojciech Cackowski
Jannie Cnossen
 

13 augustus 2021