Docenten

Sharon Wheeler

Sharon Wheeler

Docent ScarWork, Bonework op basis van Structural Integration

Sharon Wheeler is een begrip in de wereld van Structural Integration. Niet alleen vanwege haar jarenlange ervaring, maar ook om de unieke lesmethoden van haar. Iets om zelf te ervaren en vooral te zien. Het volgen van haar training is een bijzondere ervaring waar je je eigen ogen soms niet zult geloven. En toch kan ze jou ook leren ‘te toveren’ met je handen. Om bijvoorbeeld een litteken te laten “verdwijnen”.

Al meer dan 40 jaar heeft Sharon de originele principes van Structural Integration(Rolfing) toegepast om nieuwe behandelvormen te ontwikkelen. Haar liefde voor het werken met mensen en eindeloos blijven proberen het schijnbaar onmogelijke te bereiken, gecombineerd met een bijzondere vaardigheid in het waarnemen van verstoringen in de driedimensionale stroming van het lichaam, hebben samen Sharon’s twee grote 'ontdekkingen' gevormd: ScarWork en BoneWork. 

ScarWork en BoneWork

ScarWork is de kunst van het integreren van littekens en hun diepere lagen in het fasciale web, waarbij littekens minder zichtbaar en minder pijnlijk (of zelfs pijnloos) worden. Ook ontstaat er na een behandeling meer bewegingsruimte. Niet alleen rond de behandelde plaats, maar ook verderop, vaak op onverwachte plaatsen. Zo kan een littekenbehandeling in het zicht meer bewegingsvrijheid elders geven.

BoneWork verandert de vorm en contour van beschadigde botten met gebruik van fascia. Botten die door diverse redenen, zoals bijvoorbeeld een val, een ongeluk of een blessure niet meer op de juiste plek zitten of tegen elkaar ‘vast’ zijn komen zitten, worden weer terug begeleid naar hun eigen plek. Met de techniek van ‘Cranial Torque’ is het zelfs mogelijk de vorm en de werking van de schedel te beïnvloeden.

Beide methoden van Bonework zijn baanbrekende innovaties van Sharon Wheeler, die voortkomen uit het werk van Dr. Ida P. Rolf.

Loopbaan

In 1970, volgde Sharon Wheeler op 23-jarige leeftijd, een opleiding bij Dr. Ida P. Rolf, de oprichter van Structural Integration. Haar bijdragen aan het veld weerspiegelen haar afkomst.

Sharon  was staflid van het Esalen Institute in Big Sur, Californië, waar ze Esalen Massage doceerde toen ze Dr. Rolf ontmoette. Ze nam haar audit en oefende in de twee Big Sur River House-lessen in 1970. Ze trainde in de eerste Rolf Movement Integration-les met Judith Aston in 1971. In 1973 volgde Sharon een tweede practitionercursus bij Dr. Rolf in het Adam's House in Esalen . Ze volgde de Philadelphia Advanced Training bij Dr. Rolf in 1978. 

Sharon was een van de jongste studenten en een van de weinige vrouwen die door Dr. Rolf werd opgeleid. Onder de studenten in haar klas waren twee MD's, een aero-space engineer en een PhD-psycholoog. Sharon was een van de erkende ‘artistieke experimenten’ van Dr. Rolf. Hij was nieuwsgierig naar de mogelijkheden dit ogenschijnlijk ‘zware’ werk door een vrouw te laten beoefenen en geloofde daarnaast ook in haar intuïtief werkende handen. Ze heeft daardoor een geheel eigen kijk op behandelen kunnen ontwikkelen. Sharon toont er tevens mee aan dat iedereen met genoeg passie, ongeacht welke opleidingsachtergrond therapeut kan worden.

Ze heeft een privé-praktijk in Structurele Integratie in Port Orchard, Washington, VS en reist de hele wereld rond om haar werk door te geven. Zo ook bij Yn Balans AKADEMY.